Wie bekend is met commercieel vastgoed of werkzaam is in een omgeving met veel dynamische start-ups en innoverende bedrijven kan de trend haast niet ontgaan zijn: flexibele werkplekken hebben de toekomst. Het model waarbij er door grote bedrijven al even zo grote kantoren gehuurd worden, waarin iedereen zijn eigen werkplek heeft, is duidelijk op zijn retour.
Dat is het duidelijkst zichtbaar bij grotere bedrijven. Waar kleine bedrijven vanzelfsprekend altijd al wat flexibeler waren, daar stonden grote bedrijven bekend als statisch en log. Toch kiezen juist zij er steeds vaker voor om te downsizen in hun nieuwbouw en flexibele werkplekken aan te bieden. Zo kunnen zij, waaronder zelfs (semi-) overheid, feitelijk minder werkplekken aanbieden dan zij medewerkers onder contract hebben. Enerzijds spelen zij daarmee in op trends als thuiswerken en de toenemende mobiliteit van kantoorpersoneel en weten zij daarnaast ook te besparen.
Maar de trend van de flexibilisering van kantoorruimte is niet alleen zichtbaar bij grote bedrijven. In het segment daaronder is een opmars zichtbaar van kleinschalige, flexibele bedrijfsruimtes. Vaak in kantoren die al lang leeg staan of gebouwen die wachten op een herbestemming. Deze bedrijfsverzamelgebouwen richten zich op kleine, startende bedrijven en het groeiende leger van ZZP’ers. De voorzieningen zijn er vaak hoogwaardig en er kan bijvoorbeeld eenvoudig representatieve vergaderruimte gehuurd worden. Niet zelden worden deze flexplekken en bedrijfsverzamelgebouwen in een thema gegoten. Zo richt men zich op bedrijven uit een specifieke branche in de hoop dat er kruisbestuiving en clustering ontstaat.
Voor aanbieders van kantoorruimte is het van groot belang dat zij deze ontwikkeling herkennen als vraag vanuit de markt. Hoewel er zeker vraag blijft bestaan naar grote, representatieve kantoorruimtes op aansprekende locaties, is kleinschaligheid en maatwerk de trend. Wie daarin een aansprekend aanbod kan realiseren gaat wat ons betreft een gouden toekomst tegemoet.