Waarom nog kiezen voor een kantoor?

Het is misschien een vreemde vraag. Een beetje bedrijf heeft immers een eigen bedrijfsruimte, met korte lijnen tussen collega’s en waar relaties representatief ontvangen kunnen worden. Een no-brainer, zo lijkt het dus. Toch worden er steeds meer vragen gesteld bij dit concept. Voor korte communicatielijnen hoef je immers niet meer van negen tot vijf in hetzelfde kantoor te zitten. Veel werk vereist zelfs een zekere mate van mobiliteit. In veel branches wordt het dan ook steeds gewoner dat bedrijven steeds minder eigen kantoorruimte aanhouden. De flexibele werkplek bevindt zich vaker en vaker buiten een kantoor.

De opmars van het virtuele kantoor

Bedrijven in de dienstensector zijn steeds minder afhankelijk van het fysieke kantoor. Een dienst wordt tenslotte vaak geleverd op locatie of vanachter een scherm. Dat scherm bevindt zich steeds vaker ergens anders dan op kantoor. Met name in de IT is het tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat medewerkers een deel van de week thuis werken, of bij een klant. De flexibele werkplek lijkt het dus te winnen van traditionele kantoorruimte. Betekent dat dat je geen kantoorruimte meer nodig hebt straks?

Nooit meer kantoorruimte huren?

De mate waarin je gebruik wil maken van bedrijfsruimte is natuurlijk vooral een strategische keuze die nauw samenhangt met de aard van de bedrijfsactiviteiten, maar natuurlijk ook met het aanbod aan geschikte bedrijfsruimte. Maar in zijn algemeenheid lijkt het meer een keuze te zijn van hoeveel, dan van of. Anders gezegd: bedrijven kiezen voor meer flexibiliteit en minder kantoorruimte, maar bedrijven zonder vaste stek zijn zeldzaam. Helemaal geen kantoorruimte huren is dus eigenlijk geen optie. Focus je in plaats daarvan op een goede vestigingsplaats en bedrijfsruimte die inhoudelijk aan je wensen voldoet. Waar je ruimte hebt om te groeien en vooral waar je een goed gevoel bij hebt.